Rezervele valutare la BNR au coborât în aprilie cu 268 de milioane euro, la 34,33 miliarde euro, în condițiile unor ieșiri de aproape un miliard de euro, concomitent cu suplimentări de circa 700 de milioane euro, potrivit unui comunicat al băncii centrale.
La rezerva valutară au fost consemnate în aprilie intrări de 698 milioane euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaționale și altele.
În aceleși timp, de la rezerva valutară au ieșit 966 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Pe parcursul lunii precedente, dealerii au indicat în repetate ședințe că banca centrală intervine indirect pe piața valutară prin vânzare de euro pentru a sprijini cursul de schimb al monedei naționale.
Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 4,9 miliarde euro.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2012 au fost de 38,52 miliarde euro, față de 38,75 milioane euro la 31 martie 2012.
Plățile scadente în luna mai 2012 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează 1,02 miliarde euro.